Sotien jälkeinen aika 1945 - 2010

Saari jaettuna työväen ja valtion virkamiesten käyttöön vuonna 1962

Kahtia jaettu saari

Puolustusministerinä toimi 1945 Mauno Pekkala, jonka tuella SKDL:n Helsingin kunnallisjärjestö sai käyttöönsä Vasikkasaaren maa-alueesta puolet. Toinen puoli oli ”armeijalla” eli valtion hallinnassa. Maa-alueet oli erotettu piikkilanka-aidalla. Saareen pääsi vain luvalla, joko puolustusvoimien tai SKDL:n kulkuluvalla. SKDL:n piirijärjestö myönsi harkitusti ja tarkan selvityksen jälkeen lupia, minimivaatimuksena oli kaksi suositusta, sekä SKDL:n tai SKP:n jäsenyys. Aluksi saaressa telttailtiin ja myöhemmin myönnettiin lupia pienten mökkien rakentamista varten. Mökkilupa oli ns. kiven alla, ja moni odotti sitä vuosia. Kun lupa myönnettiin, sai rakentaa mökin, mutta mökin ympäristö piti siivota ja raivata puhtaaksi ennen rakentamisen alkua. Yleensä annettiinkin varsin ryteikköinen ja vaikea paikka mökkiä varten. Viimeiset mökit rakennettiin 50-luvun puolivälissä. SKDL myös rakensi mökkejä saareen, joita myytiin valikoiduille jäsenille. Pikkusaaressa toimi pioneerileiri. Juomavettä sai hakea ns. valtion kaivosta. Mökkiläisten oma kaivo porattiin 1954.

Tansseille Vasikkasaareen

T-laiturin vieressä oli vanha puurakenteinen kasarmi 20-luvulta. Se toimi 40-50 luvulla ravintolana, mistä vietiin savustettua kalaa paljon myös mantereelle. Mantereelta tultiin myös lauantaina tanssimaan ravintolaan. Vesibussi ajoi kymmenisen vuoroa päivässä, ensimmäinen lähti saaresta 5.45 ja viimeinen 22.00. Lauantaisin oli ylimääräinen vuoro tanssien päätyttyä 23.15. Vesibussin kuljettajilla oli oma mökki käytössä, jossa he saattoivat nukkua ja syödä. Mökki toimi myös toimistona. Saaressa oli SKDL:n hallinnoimalla alueella lopulta 173 mökkiä. Valtion hallinnoimalla alueella oli 26 Valtion Virkailijan Liiton mökkiä. Monet asuivat kaupungissa ahtaasti, ja olivat saaressa koko kesän, ja kulkivat töihin sieltä.

Vasikkasaari siirtyy kaupungille

1961 valtio ja kaupunki alkoivat tekemään maakauppoja, ja Vasikkasaari siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi aluevaihtosopimuksen 14.6.1961. Eduskunta antoi hyväksynnän 16.2.1962. Helsinki luovutti Suomen valtiolle Ruskeasuolta kolmen hehtaarin kokoisen alueen oikeustieteen laitoksen rakentamista varten. Valtio luovutti kaupungille Pohjoismakasiinikatu yhdeksässä olevan rakennuksen tontteineen sekä Vasikkasaaren. Vasikkasaari oli kaupungin omistuksessa 1.1.1965. Isännöitsijäksi tuli urheilu- ja ulkoiluvirasto, nykyinen liikuntavirasto.

Kesämajojen häätö

Saaren mökkiläiset yrittivät pitää oikeutensa mökkeihin, kyselyjä lähetettiin aina puolustusministeriä ja eduskuntaa myöten. Lopulta päätettiin niin, että mökit piti purkaa vuoden 1964 loppuun mennessä. Halutessa sai uuden mökkipaikan Hanskisesta Sipoon saaristosta. Muutamat uittivatkin lautakasan sinne ja pystytti mökkinsä uudelleen. 1964 syksyllä saaren mökeistä oli jäljellä 53. Saareen sai poikkeuksena jäädä invalidit ja eläkeläiset vuoden 1969 loppuun asti. Kaksi näistä oli entisiä VVL:n mökkejä. Sen jälkeen ehdoton takaraja oli vuosi 1972. Mutta lopulta neuvottelut johtivat siihen, että mökit saivat jäädä.

Vesibussi tuo mökki- ja telttalaisia saareen 1976.

Kesämajat vain helsinkiläisille

Mökin haltijan piti asua Helsingissä, eikä mökkejä voinut periä omistajan kuoltua, eikä myydä. Käytännöstä kuitenkin luovuttiin pian siten, että helsinkiläisyys vaadittiin edelleen, mutta mökin pystyi siirtämään toisen nimiin, tai myydä sen. Uuden omistajan piti olla helsinkiläinen, ja asunut todistettavasti Helsingissä vähintään seitsemän vuotta. Nykyisin pelkkä helsinkiläisyys riittää. Rakennusviraston hallinnoimaksi Vasikkasaari siirtyi 1997. Vuokrasopimus tehdään viraston kanssa, eikä mökin omistaja voi vuokrata mökkiä kolmannelle osapuolelle. Nykyisin saaressa on 52 alkuperäistä mökkiä, joista yksi on pikkusaaressa olevan yrittäjän hallussa. Aiemmin tämä mökki oli kaupungin käytössä, ns. huoltomökkinä, missä mm. vartijat pystyivät yöpymään, jos saaressa poikkesivat. Kaupunki hävitti yhden mökin vuonna 1974, kun paljastui että mökin omistaja asuu Vantaalla. 1970-luvun alussa Pihlajasaaresta häädettiin telttailijat ja useat heistä päätyivät Vasikkasaareen, ja reilut sata telttaa nousi Vasikkasaareen. Nykyisin saaressa ei kuitenkaan enää saa telttailla.

Öljysäiliöstä on katto poistettu. 2005.

Vasikkasaaren mökkiläiset ry perustetaan

Mökkiläisyhdistys perustettiin toukokuussa 1961 ja virallinen Vasikkasaaren mökkiläiset ry rekisteröitiin lokakuussa 1965. Aiemmin saaren toimikuntana oli toiminut SKDL:n nimeämä ja hyväksymä kokoonpano. Kuitenkin katsottiin kaikin puolin järkevämmäksi, että asioita ajaa mökkiläisten virallinen yhdistys. Aikaisemmin jäsenyyttä piti anoa, mutta tänä päivänä jokainen mökin omistaja on automaattisesti jäsen. Yhdistyksen toimikunta koostuu seitsemästä henkilöstä ja se valitaan vuosikokouksessa. Mökkiläisten toiminta on edelleen varsin vilkasta ja aktiivista. Yhteisiä juhlia järjestetään 3-4 vuodessa, ja talkoita tarpeen mukaan. Muutenkin toiminta on hyvin pitkälti ”naapuria autetaan” pohjalla.