Suomalainen aika 1918 – 1945

Itäisin öljysäiliö helmikuu 1919. Museovirasto.

Vasikkasaaren räjähdys

Kun loputkin venäläiset poistuivat Suomesta 1918, saivat suomalaiset saaren haltuunsa. Aluksi saari oli sotasaaliskeskusosaston hallussa, myöhemmin Suomenlinnan rannikkotykistön alaisuudessa. Lauantaina 8.2.1919 kello 18.45 Vasikkasaaressa räjähti ammusvarasto. Räjähdys oli todella valtava. Santahaminassa paineaalto rikkoi ruokalan ikkunat haavoittaen pariakymmentä sotilasta. Suomenlinnassa paine iski vartiomiehen tajuttomaksi ja rikkoi lukuisia ikkunoita. Myös rappaukset varisivat katoista ja seinistä. Myös Hakaniemessä, Sörnäisissä, Eirassa, Kruunuhaassa ja Katajanokalla hajosi tuhansia ikkunoita. Ydinkeskustan suuret näyteikkunat hajosivat. Pamaus kuului aina Tallinnaan ja Heinolaan saakka. Tallinnasta tulikin pian kysely räjähdyksen syystä. Saaressa oli räjähdyksen aikaan viisi vartiomiestä. Neljä vartiotalossa ja yksi vahtikopissa. Vahtikopissa ollut sotamies Rossi lensi 30 metriä jäälle loukkaantuen vakavasti. Kaikki loukkaantuivat, kukaan ei kuitenkaan kuollut. Tapausta tutkittiin ensin tihutyönä, mutta ketään ei koskaan syytetty. Räjähdyksen syy on edelleen avoin.

Saari tuhoutui täysin. Räjähdykset ja tulipalot jatkuivat muutaman päivän niin rajuina, ettei saarelle uskallettu mennä. Kaikista polttoainesäiliöistä vain läntisin öljysäiliö säilyi korjauskelpoisena. Kaikki muu oli tuhoutunut; kivijärkäleitä, rautaromua, peltiä ja betonimöhkäleitä oli joka puolella. Jää saaren ympärillä oli mustanaan rautaa. Saarelta oli pumpattu masut-öljyä ulos ennen räjähdystä 3 000 000 kg. Mereen meni ja paloi 700 000 kg. Pelastetuksi saatiin 1 500 000 kg.

Ilmakuva Vasikkasaaresta. Otettu todennäköisesti 1925. Sotamuseo.

Jäljelle jäänyt säiliö ja pumppuasema korjattiin. Säiliö maalattiin ja pumppuasema rapattiin valkoisiksi. Saarelle aloitettiin varastoimaan valtion polttoainetta. Saarta kutsuttiin öljyvarikoksi. Esim. jäänmurtajat kävivät tankkaamassa saaresta; pitkät letkut vedettiin murtajaan ja pumput käyntiin. Saarelle tehtiin muutama pienempi rakennus, ja suuri betoninen, kivimuurein suojattu kaksikerroksinen polttoainevarasto. Vuoteen 1927 saakka puolustusvoimien bensiinin jakelu tapahtui Vasikkasaaresta käsin. Sitä myytiin myös siviileille 200 litran tynnyreissä. Myös lentokonebensaa oli saarella 200 000 litraa. Saarella oli lisäksi ns. varasäiliöt, yhteensä 500 000 litraa. 1930-luvulla näissä säiliöissä oli lähinnä lentokoneen polttoainetta. 1930-luvun lopulla järjestelmä oli jäänyt vanhanaikaiseksi. Sotien läpi pidettiin yllä lähinnä muodollista valmiutta. Tänä päivänä betoninen varasto on hävitetty ja sen paikalla on kesäteatterin katsomo. Jylhät suojamuurit ovat edelleen jäljellä.